سابقه و هدف: از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی، SBS(Sick building syndrome) عارضهای شایع میان کارکنان اداری است که با علائمی چون التهاب چشم، بینی، گلو، پوست، سرفههای خشک، گیجی، منگی، خستگی و حساس شدن نسبت به بوها مشخص میشود. البته با ترک ساختمان، بیشتر علائم برطرف میشوند. طراحی ناکارآمد ساختمان، فعالیتهای شاغلین، تهویه نامناسب، آلایندههای شیمیایی و بیولوژیک به عنوان ریسک فاکتورهای مطرح شده میباشند. SBS میتواند بر میزان رضایتمندی نیز اثرگذار باشد و شاغلین با علائم SBS، رضایتمندی کمتری از خود نشان میدهند. این مطالعه بهمنظور تعیین میزان شیوع این سندرم در کارکنان یکی از بانکهای استان مازندران و ارتباط آن با برخی عوامل محیطی و رضایت شغلی انجام شده است.
مواد و روشها: اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامههای خوداظهاری MM040EAو JDI از میان کلیه کارکنان یکی از بانکهای استان مازندران) همه شهرهای استان ازغرب تاشرق )در هر دو جنس و بهروش سرشماری درسال1395 جمعآوری شد. بهمنظور آگاهی از وضعیت پارامترهای کیفیت هوا، دما و CO2 با دستگاه KIMO AQ-110 و رطوبت توسط دستگاه TES1366 اندازهگیری شدند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS16 انجام شد.
یافتهها: میانگین سنی شاغلین 25/33 سال بود. شیوع SBS در کارکنان بانک 6/79 درصد بود. خستگی به عنوان شایعترین علامت کارکنان مبتلا بوده است. جنسیت، سن، سابقه کار، تحصیلات، استعمال دخانیات، دما و رطوبت ارتباط معناداری با شیوع SBS نشان ندادند، اما CO2 ارتباط معنادار ضعیفی را نشان داد (Pvalue=0.049). میان رضایت شغلی و شیوع SBS نیز ارتباط معنادار بهدست آمد (Pvalue=0.001).
استنتاج: با توجه به شیوع نسبتاً بالای SBS در کارکنان بانک و اثرات آن بر راحتی و عملکرد شغلی آنان، بهبود کیفیت هوا و سیستمهای تهویه و همچنین رضایتمندی شغلی میتواند ضمن بهبود رفاه، در کاهش علائم SBS نیز موثر باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |