دوره 20، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1389 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 305-294 | برگشت به فهرست نسخه ها

Davoudi I, Mehrabizadeh Honarmand M, Shirvanian E, Bagherian Sararodi R. Investigating Psychological Variables as Predictors of Treatment Adherence and Quality of Life in Hemodialysis Patients. J Mazandaran Univ Med Sci 2011; 20 (1) :294-305
داودی ایران، مهرابی زاده هنرمند مهناز، شیروانیان الهه، باقریان سرارودی رضا. بررسی اکتشافی متغیرهای روان شناختی پیش بینی‌کننده پیروی از درمان و کیفیت زندگی در بیماران کلیوی تحت همودیالیز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1389; 20 (1) :294-305

سابقه و هدف: در مطالعه حاضر متغیرهای ادراک از بیماری، افسردگی، اضطراب، شیوه‌های مقابله با استرس و حمایت اجتماعی به عنوان عوامل پیش‌بینی‌کننده متغیر پیروی از درمان و کیفیت زندگی، در بیماران کلیوی مزمن تحت همودیالیز شهر اصفهان مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی200 بیمار کلیوی مرحله انتهایی با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل فرم مختصر مقیاس ادراک از بیماری، مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی، پرسشنامه شیوه‌های مقابله با استرس، پرسشنامه رفتار پیروی در بیماران کلیوی و پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران کلیوی بود. در این پژوهش برای سنجش پیروی از درمان از دو روش سنجش عینی و سنجش ذهنی و برای تحلیل داده‌ها از روش تحلیل همبستگی متعارف استفاده شد. یافته‌ها: توابع حاصل از تحلیل همبستگی متعارف نشان دادند که ترکیب خطی پیروی از درمان و کیفیت زندگی بیماران کلیوی به وسیله ترکیب خطی عوامل روان‌شناختی قابل پیش‌بینی است، به‌طوری که الگویی از نمرات بالا در پیروی از درمان (شاخص ذهنی) و کیفیت زندگی، با الگویی از نمرات پایین در پیامدهای ادراک شده از بیماری، نگرانی، بازنمایی عاطفی، ماهیت بیماری، افسردگی، اضطراب و شیوه مقابله هیجان‌مدار و همچنین الگویی از نمرات بالا در حمایت اجتماعی و شیوه مقابله مسأله مدار همبسته است. استنتاج: در نهایت یافته‌های این پژوهش نشان داد که عوامل روان‌شناختی قادر به پیش‌بینی پیروی از درمان و به ویژه کیفیت زندگی بوده، واریانس قابل توجهی از شاخص بقا را تبیین می‌کنند.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |