سابقه و هدف: فلوراید از آلایندههای معدنی مهم در آبهای زیرزمینی میباشد که دریافت طولانی مدت غلظتهای بیش از حداکثر مجاز آن باعث فلوئوروزیس دندانی، اسکلتی و غیر اسکلتی میشود. از این رو، تصفیه آب با راندمان بسیار بالا برای پایین آوردن غلظت فلوراید در آبهای زیرزمینی تا حد ایمن به عنوان یک چالش برای جامعه علمی شناخته شده است. این مطالعه نیز با هدف ارزیابی فرآیند نانوفیلتراسیون در حذف فلوراید از آبهای زیر زمینی و اثر پارامترهای فشار و دما بر راندمان حذف انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی و با استفاده از پایلوت نانوفیلتراسیون با استفاده از غشای FILMTEC-NF90-4040 جهت فلوئورزدایی از آبهای زیرزمینی صورت گرفت. غلظت فلوراید آب خام ورودی بین 50/1 تا 17/2 میلیگرم در لیتر و فشار و دماهای مورد بررسی به ترتیب از 4 تا 12 بار و 10 تا 30 درجه سانتیگراد بود. اندازهگیری یون فلوراید به وسیله اسپکتروفتومتری و با استفاده از روش استاندارد اسپادنزصورت پذیرفت.
یافتهها: نتایج به دست آمده نشان داد که کمترین و بیشترین راندمان در حذف فلوراید به ترتیب 30 و 70 درصد بود. همچنین مشاهده شد که افزایش فشار و دما، راندمان و میزان دبی تراوش یافته از غشاء را افزایش میدهد. غلظت فلوراید نیز در تمامی نمونههای پساب تصفیه شده کمتر از حد استاندارد مجاز بود.
استنتاج: این پژوهش نشان داد که نانوفیلتراسیون دارای راندمان مطلوبی در حذف یون فلوراید از آبهای زیرزمینی میباشد. همچنین دما و فشار بهره برداری از پارامترهای اثرگذار بر عملکرد این فرآیند بود و افزایش مقادیر آنها باعث افزایش بهرهوری حذف یون فلوراید توسط نانوفیلتراسیون میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |