دوره 27، شماره 147 - ( فروردین 1396 )                   جلد 27 شماره 147 صفحات 158-150 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sane S, Mahoori A, Abbasi Vash R, Rezai H, Fazlifard S. Effects of Granisetron on Pruritus, Nausea, and Vomiting Induced by Intrathecal Opioid in Cesarean Section under Spinal Anesthesia. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (147) :150-158
صانع شهریار، ماهوری علیرضا، عباسی وش رحمان، رضایی هدیه، فضلی فرد صبا. اثر گرانیسترون بر خارش، تهوع و استفراغ ناشی از مخدر اینتراتکال در سزارین با بی‌حسی نخاعی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (147) :150-158

سابقه و هدف: فنتانیل به‌طور شایع برای بیدردی اسپاینال هنگام زایمان استفاده می‌شود؛ اما با میزان بروز بالایی از خارش همراه است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر پیشگیرانه گرانیسترون وریدی در جلوگیری از بروز و ارزیابی شدت خارش ناشی از فنتانیل اینتراتکال در زنان حامله تحت جراحی سزارین با بی‌حسی نخاعی انجام شده است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه، کارآزمایی بالینی دوسوکور بر روی 136 زن کلاس یک و دو انجمن بیهوشی آمریکا بود که تحت سزارین انتخابی با بی‌حسی نخاعی توسط mg 10 بوپیواکائین هیپرباریک 5/0 درصد و µg 25 فنتانیل قرار گرفتند. پس از خروج نوزاد و بستن طناب نافی، به‌طور تصادفی mg 1 گرانیسترون (گروهG ) یا سالین 9/0 درصد
(گروه S) به‌صورت وریدی تزریق گردید. برای میزان بروز خارش بین دو گروه مورد بررسی از آزمون Fisher Exact test و برای شدت خارش از آزمون T- test استفاده شد. آنالیز داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 صورت گرفت.

یافته‌ها: میزان بروز کلی خارش 74/3 درصد (گروه S 76/5 درصد، گروهG  72/1 درصد) مشاهده شد. میزان بروز خارش در ریکاوری در گروه گرانیسترون، به‌صورت معنی‌دار متفاوت و پایین‌تر بود (01/0P=). تفاوت معنی‌داری در شدت خارش بین دو گروه هنگام جراحی دیده شد؛ به‌طوری‌که در گروه گرانیسترون کمتر بود (005/0P=).

استنتاج: این مطالعه نشان داد که گرانیسترون به‌عنوان یک آنتاگونیست 5 هیدروکسی تریپتامین 3، می‌تواند در کاهش بروز و شدت خارش ناشی از تزریق مخدر اینتراتکال مؤثر باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |