دوره 22، شماره 88 - ( اردیبهشت 1391 )                   جلد 22 شماره 88 صفحات 64-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Reliability of Longus Colli Muscle Dimensions Measurement Using Ultrasonography in Healthy Subjects and . J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 22 (88) :58-64
جوانشیر خدابخش. تکرارپذیری اندازه‌گیری ضخامت و پهنای عضله‌ی لونگوس کولی با اولتراسونوگرافی در افراد سالم و بیماران . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (88) :58-64

چکیده سابقه و هدف: عضلات فلکسور عمقی گردن، در ثبات ستون فقرات گردنی نقش ویژه‌ای دارند و اختلال عملکرد این عضلات در افراد مبتلا به سردرد با منشأ گردنی دیده می‌شود. اندازه‌گیری ابعاد این عضله در افراد سالم و بیمار می‌تواند به روشن شدن نقش آن در ثبات گردن بینجامد، لذا این مطالعه به‌منظور مقایسه‌ی تکرارپذیری اندازه‌گیری ابعاد عضله‌ی لونگوس‌کولی در افراد سالم و بیماران مبتلا به سردرد با منشأ گردنی با اولتراسونوگرافی انجام شد. مواد و روش‌ها: این مطالعه‌ی مقطعی بر روی 10 بیمار مبتلا به سردرد با منشأ گردنی و 9 فرد سالم، انجام شد. ابعاد عضله لونگوس کولی در سطح غضروف تیروئید با اولتراسونوگرافی اندازه‌گیری شد. دو تصویر از ابعاد قدامی خلفی (ضخامت) و لترال (پهنا) عضله در یک روز با فاصله‌ی یک ساعت برای بررسی تکرارپذیری درون روز (within day) و یک تصویر دو روز بعد برای بررسی تکرارپذیری بین روز (between days) گرفته شد. نسبت شکلی عضله با تقسیم پهنا بر ضخامت محاسبه گردید. سپس داده‌ها با استفاده از آزمون‌های آماری باهم مقایسه شدند. یافته‌ها: دامنه سنی افراد سالم 35- 20 سال و بیماران 25- 20 سال بود. تکرارپذیری (ICC) درون روز و بین روز برای ضخامت بین 92/0-80/0و برای پهنا 89/0- 68/0 در افراد سالم به‌دست آمد. این مقادیر در بیماران به ترتیب بین 92/0 -90/0 برای ضخامت و 90/0-81/0 برای پهنا به‌دست آمد. بیشترین ارزش تکرارپذیری در افراد سالم و بیماران برای ضخامت به‌دست آمد (92/0= ICC). استنتاج: یافته‌های این مطالعه نشان می‌دهد اولتراسونوگرافی در اندازه‌گیری ابعاد عضله‌ی لونگوس کولی در افراد سالم و بیماران مبتلا به سردرد با منشأ گردنی دارای تکرارپذیری بالایی می‌باشد و ممکن است بتوان از این روش غیرتهاجمی برای تشخیص و پیگیری اثر تمرین درمانی در بیماران مبتلا به سردرد با منشأ گردنی استفاده نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |