دوره 27، شماره 148 - ( اردیبهشت 1396 )                   جلد 27 شماره 148 صفحات 55-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arta S, Mazlom S R, Amini S, Hajiabadi F. Comparing the Effect of Continuous versus Intermittent flushing on Maintaining Patency of Arterial Line after Coronary Artery Bypass Graft Surgery. J Mazandaran Univ Med Sci 2017; 27 (148) :45-55
آرتا صدیقه، مظلوم سیدرضا، امینی شهرام، حاجی آبادی فاطمه. مقایسه تاثیر روش شستشوی مداوم و متناوب بر حفظ باز بودن کاتتر شریانی در بیماران پس از عمل جراحی بای پس عروق کرونر. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (148) :45-55

سابقه و هدف: بعد از جراحی بایپس عروق کرونر، پایش وضعیت همودینامیک بیماران ضروری است. در راستای این هدف، برای جلوگیری از انسداد کاتتر شریانی باید شستشو انجام شود. در مورد روش های شستشو، توافق نظر وجود ندارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر روش شستشوی مداوم و متناوب بر حفظ باز بودن کاتتر شریانی در این بیماران انجام شد.

مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی روی 60 بیمار بستری در بخش ICU جراحی قلب بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در سال 1395 انجام گردید. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه شستشوی مداوم و متناوب اختصاص یافتند. در گروه مداوم، کاتتر شریانی با سرعتcc/h 3 توسط سرم هپارینه تحت فشار mmHg300 و در گروه متناوب، هر 3 ساعت با cc5 از محلول هپارینه شستشو داده شد. در هر دو گروه، 48 ساعت کاتتر از نظر باز بودن ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری تحلیل شدند.

یافتهها: میانگین سنی گروه شستشوی مداوم 8/7±7/57 و متناوب 5/9±1/56 سال بود. میانگین مدت زمان باز بودن کاتتر شریانی گروه مداوم 7/5 ± 5/46 ساعت وگروه متناوب 7/10 ± 7/39 ساعت بود. در روز دوم بعد از عمل، میزان بروز انسداد کاتتر شریانی در گروه متناوب (7/46 درصد) به صورت معنیداری بیشتر از گروه مداوم (7/6 درصد) بود.

استنتاج: شستشوی مداوم کاتتر شریانی نسبت به روش متناوب جهت باز نگهداشتن آن و کاهش انسداد برتری داشت، لذا توصیه میشود این روش جهت شستشوی کاتتر شریانی در این بیماران مورد توجه قرار گیرد. پیگیری طولانی مدت تر توصیه میشود.

شماره ثبت کارآزمایی بالینی : 1N2016050427741IRCT

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |