دوره 26، شماره 135 - ( فروردین 1395 )                   جلد 26 شماره 135 صفحات 148-144 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Pasdar Y, Mohammadi G, Mansouri A, Alghasi S, Darbandi M, Mahmoodi M et al . Iodine Content in Salt Used in Kermanshah, 2013-2014. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (135) :144-148
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7348-fa.html
پاسدار یحیی، محمدی قباد، منصوری امیرمحمد، القاصی شکوفه، دربندی میترا، محمودی مجید و همکاران.. بررسی میزان ید موجود در نمک های عرضه شده در شهر کرمانشاه، سال 92- 1391. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (135) :144-148

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-7348-fa.html


چکیده:   (6700 مشاهده)

سابقه و هدف: ید یکی از ریز مغذی‌های مهم و مورد نیاز بدن انسان است که نقش بسیار مؤثری در ساخت هورمون‌های غده تیروئید دارد. اختلالات ناشی از کمبود ید به عنوان بزرگ‌ترین علت قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی و جسمی مطرح هستند. هدف از این مطالعه تعیین میزان ید موجود در نمک‌های عرضه شده در شهر کرمانشاه بود.

مواد و روش‌ها: از 39 مارک عرضه شده در مراحل مختلف تولید در فروشگاه‌های سطح شهر، 300 نمونه جمع‌آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. برای بررسی میزان ید نمک‌های مورد استفاده در خانوارها از آشپزخانه 100 خانوار در مناطق مختلف به طور تصادفی 30 گرم نمونه نمک جمع‌آوری شد. برای اندازه‌گیری میزان ید از روش‌های استاندارد توصیه شده استفاده شد. آزمون آماری برای تحلیل داده‌ها آنالیز واریانس کروسکال والیس بود.

یافته‌ها: میانگین ید در نمک‌های عرضه شده در سطح شهر کرمانشاه ppm 8/14±3/28 بود که در بیش از 50 درصد نمونه‌ها کم‌تر از استاندارد ایران است. تنها 8 مارک از 39 مارک مورد بررسی در حد قابل قبول بودند و 80 درصد مارک‌ها از ید کافی برخوردار نبودند. 1/3 درصد  نمک‌ها دارای ناخالصی بوده و با گذشت زمان از تاریخ تولید نمک‌ها میزان ید آن‌ها تقریباً کاهش یافته بود(14/0=p).

استنتاج: اغلب نمک‌های توزیع شده در شهر کرمانشاه از استاندارد لازم برخوردار نبوده و میانگین ید آن‌ها در محدوده قابل قبول نمی‌باشد. بنابراین پایش مستمر کارخانجات تولیدکننده نمک‌های یددار، کنترل دقیق میزان ید آن‌ها درمراحل تولید و توزیع در بازار توصیه می‌گردد.

متن کامل [PDF 350 kb]   (1750 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش کوتاه |

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb