دوره 30، شماره 184 - ( اردیبهشت 1399 )                   جلد 30 شماره 184 صفحات 168-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afifian M, Hormati A, Ebadizadeh R. A Case Report of Progressive Dysphagia and Pigmented Oral and Skin Lesions: Esophageal Lichen Planus. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (184) :161-168
عفیفیان محبوبه، حرمتی احمد، عبادی زاده رقیه. گزارش یک مورد دیسفاژی پیش رونده و ضایعات پیگمانته دهانی و پوستی: لیکن پلان مری. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (184) :161-168

لیکن پلان یک بیماری التهابی مزمن و نسبتا ناشایع با پاتوژنز ناشناخته است که معمولاً باعث درگیری پوست،
ناخنها و سطوح مخاطی میشود. علیرغم طبقهبندی مری به عنوان یک سطح مخاطی، درگیری مری در این بیماری بهصورت نادر گزارش شده است. لیکن پلان مری  (esophageal lichen planus)به صورت شایع در زنان میانسال و با علائمی همچون دیسفاژی و ادینوفاژی تظاهر مییابد. در این مقاله به معرفی خانم میانسالی پرداخته میشود که با شکایت دیسفاژی پیش رونده نسبت به غذای جامد به کلینیک گوارش مراجعه کرد. بیمار تحت اقدامات تشخیصی از جمله آندوسکوپی فوقانی قرار گرفت که بیانگر وجود تنگی شدید در محل یک  سوم فوقانی و میانی مری بود. بیمار بهعلت تنگیهای مکرر چندین نوبت تحت دیلاتاسیون قرار گرفت که هر بار تاثیر آن خفیف و گذرا بود و در بیوپسیهای مکرر مری فقط فیبروز گزارش میشد. با توجه به یافتههای بالینی و اندوسکوپیک و با شک به لیکن پلان، بیمار تحت بیوپسی داخل لب قرار گرفت که تشخیص لیکن پلان تایید شد. باتوجه به عود مکرر تنگی در این ناحیه، همراه با آغاز استروئیدتراپی، استنت فولی کاورد removable به مدت 4 هفته برای بیمار تعبیه شد. بیمار به مدت 2 سال تحت فالوآپ قرار داشت و تنگی عود نکرد.
واژه‌های کلیدی: لیکن پلان، تنگی مری، دیسفاژی
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: گوارش و کبد