قاسمی مریم، حاج حیدری زهره، گلپور مسعود، نقشوار فرشاد، عمادیان امید، طالقانی علی. ارزش تشخیصی اسکراپ سیتولوژی در بدخیمی های سطحی پوست. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (97) :66-72
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-1768-fa.html
چکیده: (12842 مشاهده)
سابقه و هدف: کاربرد بالینی سیتولوژی در تشخیص بدخیمیهای پوست به دلیل ناکافی بودن اطلاعات موجود در مورد صحت و کارایی این روش رایج نمیباشد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش تشخیصی سیتولوژی به روش اسکراپ در بدخیمیهای سطحی پوست بود.
مواد و روشها: در این مطالعه اسلایدهای تهیه شده از نمونه اسکراپ 60 مورد ضایعه پوستی مشکوک به بدخیمی با رنگآمیزی پاپانیکولائو رنگ آمیزی شده و از نظر وجود بدخیمی و نوع بدخیمی بررسی شدند و نتایج با مقاطع بافتی رنگآمیزی شده با هماتوکسین و ائوزین مقایسه شد. قدرت تشخیصی روش اسکراپ سیتولوژی با محاسبه ویژگی، حساسیت و صحت تعیین شد.
یافتهها: با بررسی هیستولوژیک، وجود بدخیمی در نیمی از بیماران تأیید شد. نتایج حاصل از سیتولوژی در تشخیص ماهیت ضایعه در 3/93 درصد (60/56) موارد با هیستولوژی مطابقت داشت و در 7/6 درصد (60/4) موارد تشخیص نادرست بود. حساسیت اسکراپ سیتولوژی در موارد بدخیمی پوست 90 درصد و ویژگی آن 6/96 درصد بوده و میزان مثبت کاذب و منفی کاذب آن به ترتیب 4/3 درصد (30/1) و 10 درصد (30/3) بوده است.
استنتاج: هر چند این مطالعه نشان داد اسکراپ سیتولوژی میتواند یک روش صحیح و ساده جهت تشخیص و افتراق بدخیمیهای سطحی پوست باشد، اما انجام مطالعات با حجم بیشتر جهت تأیید صحت تشخیصی، ضروری میباشد.