دوره 32، شماره 218 - ( اسفند 1401 )                   جلد 32 شماره 218 صفحات 100-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ramzanpour Marzi A M, Ghiasi M, Tahmasebi Lmoni S. Information Overflow: A Systematic Review of the Studies in Iran and the World. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 32 (218) :87-100
رمضانپور مرزی علی محمد، قیاسی میترا، طهماسبی لیمونی صفیه. سرریز اطلاعات: مروری نظام‌مند بر مطالعات انجام شده در ایران و جهان. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1401; 32 (218) :87-100

سابقه و هدف: مطالعه حاضر مروری است نظام‌مند در زمینه سرریز اطلاعات که با هدف شناسایی وضعیت پژوهشهای انجام شده در زمینه سرریز اطلاعات، تعیین شکافهای پژوهشی، تعیین مؤلفهها و زیرمؤلفههای مورد توجه، روش‌شناسی پژوهش‌ها، چالش‌‌ها و راهکارهای مربوط به سرریز اطلاعاتی مطالعات است، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه مروری نظامند، جامعه آماری کلیه مقالات فارسی و انگلیسی موجود در پایگاه‌‌های اطلاعاتی معتبر بود. تاریخ جستجو تا بهمن 1400 (ژانویه 2022) است. ابتدا معیارهای ورودی و خروجی تعیین گردید. بر این اساس از 72 مقاله بازیابی شده، 20 مقاله واجد شرایط بررسی بودند. ابزار پژوهش سیاهه وارسی مبتنی بر مراحل مدل پریزما بود.
یافتهها: مؤلفههای پرتکرار سرریز اطلاعاتی، عامل موثر در ایجاد سرریز اطلاعاتی، عامل فردی، عامل موثر ابزاری در کنترل سرریز اطلاعاتی، عوامل موثر محیطی در رفع سرریز اطلاعات، راهکارهای تعدیل سرریز اطلاعات، تاثیر سرریز اطلاعاتی بر کاربران و زیرساخت فناورانه بودند. چالشهای سرریز اطلاعات در خارج از ایران، شامل ناامیدی، خستگی، استرس، دستپاچگی، فشار فیزیکی و روانی، اضافه بار فناوری، سردرگمی، احساس پشیمانی و در ایران محدودیت‌‌های سازمانی، محدودیت‌‌های انسانی، عدم تمایل به افشای اطلاعات، پیچیدگی سازمان‌‌ها، عدم رسمیت و مرکزیت سازمان‌ها، با 50 درصد بود. راهکارها و پیشنهادهای مطرح شده در مقالات شامل، مدیریت صحیح اضافه‌بار اطلاعاتی، مهندسی ارزش، کنترل اطلاعات، آموزش مهارت فناوری اطلاعات و ارتباطات و معماری مناسب بود.
استنتاج: با مرور پژوهش‌‌های حوزۀ سرریز اطلاعاتی، یافته‌‌های این حوزه از نظر عوامل موثر بر سرریز اطلاعاتی، چالش‌های موجود و راهکارهای غلبه بر آن مشخص گردید. پژوهشگران علم اطلاعات و دانش‌شناسی، مهندسان نرم‌افزار و ... با آگاهی از موارد مطرح‌ شده در این پژوهش می‌‌توانند در پروژه‌های مبتنی بر وب موفق‌تر عمل کنند.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: كتابداري و اطلاع رساني