دوره 33، شماره 2 - ( ویژه‌نامه شماره دو - آذر 1402 )                   جلد 33 شماره 2 صفحات 290-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yazdian-Robati R, Asghari Ayask Z, Arabzadeh S, Hashemi M, Kalalinia F. Evaluation the Effects of both Aqueous and Alcoholic Extract Derived from the Root of Rubia Tinctorum on the Osteogenic Differentiation of Rat Mesenchymal Stem Cells. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (2) :281-290
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19965-fa.html
یزدیان رباطی رضوان، اصغری آیسک زینب، عرب زاده سپیده، هاشمی مریم، کلالی نیا فاطمه. بررسی اثرعصاره آبی و الکلی ریشه گیاه روناس در تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان رت به سلول های استخوانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (2) :281-290

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19965-fa.html

سابقه و هدف: تمایز استخوانی سلولهای بنیادی مزانشیمی نقش مهمی در مهندسی بافت استخوان و پزشکی بازساختی ایفا میکند و کشف ترکیبات طبیعی که ممکن است این فرآیند را بهبود بخشد ضروری است. این مطالعه با هدف بررسی پتانسیل استخوانزایی عصاره‌های آبی و الکلی مشتق شده از ریشه روبیا تنکتوروم (روناس) بر روی سلولهای بنیادی مزانشیمی مشتق از مغز استخوان موش صحرایی (BM-MSCs) انجام شد.
مواد و روشها: از ریشه گیاه روناس عصارههای آبی و الکلی تهیه شد. سلولهای بنیادی مزانشیمی مغز استخوان موش جدا و کشت داده شدند و تمایز استخوانی آنها در حضور غلظتهای مختلف عصاره ها با استفاده از رنگآمیزی آلیزارین رد و فعالیت آلکالین فسفاتاز (ALP) ارزیابی شد. اثر سیتوتوکسیک عصاره ریشه روناس با استفاده از روش MTT مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: سنجش MTT نشان داد که عصاره ریشه روناس در غلظت 1000 میکروگرم بر میلی لیتر سیتوتوکسیک است. علاوه بر این، آزمون آلیزارین قرمز نشان دهنده بیشترین شدت رنگ در غلظت‌های 1 و 10 میکروگرم بر میلی‌لیتر در روز چهاردهم بود. از نظر القای تمایز استخوانی که از طریق آزمایش آلکالین فسفاتاز اندازه‌گیری شد، عصاره‌های آبی و الکلی هر دو در غلظت‌های 1 و 10 میکروگرم در میلی‌لیتر (14/9 و 14/57 برابر برای عصاره آبی و تقریباً 7/37 و 7 برابر برای عصاره الکلی) منجر به افزایش قابل‌توجهی در فعالیت آلکالن فسفاتاز در مقایسه با کنترل منفی شدند.
استنتاج: این مطالعه اثرات استخوان‌زایی عصاره ریشه روناس را مشخص می‌کند و بر پتانسیل آن‌ها به‌عنوان عوامل طبیعی در ترویج بازسازی استخوان و کاربردهای مهندسی بافت تاکید می‌کند. تحقیقات بیش‌تر در مورد مکانیسم‌های مولکولی اساسی و مطالعات درون‌تنی برای ارزیابی جامع امکان‌سنجی استفاده از این عصاره‌ها برای اهداف بازسازی استخوان ضروری است.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: نانوتکنولوژی