دوره 21، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1390 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 94-88 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharafati Chaleshtori R, Rafieian Kopaei M, Rokni N, Mortezaei S, Sharafati Chaleshtori A. Antioxidant Activity of Zataria Multiflora Hydroalcoholic Extract and Its Antibacterial Effect on Staphylococcus Aureus. J Mazandaran Univ Med Sci 2012; 21 (1) :88-94
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2079-fa.html
شرافتی چالشتری رضا، رفیعیان کوپائی محمود، رکنی نوردهر، مرتضایی سیف الله، شرافتی چالشتری علی. بررسی خواص آنتی اکسیدانی عصاره هیدرو الکلی آویشن شیرازی و اثر ضد میکروبی آن بر روی استافیلوکوکوس ارئوس. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1390; 21 (1) :88-94

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2079-fa.html

سابقه و هدف: امروزه یکی از روش‌های نگهداری مواد غذایی، افزودن مواد نگهدارنده طبیعی به آن‌هاست. هدف از این مطالعه شناسایی خواص آنتی اکسیدانی عصاره هیدرو الکلی آویشن شیرازی و اثر ضد میکروبی آن بر روی استافیلوکوکوس ارئوس در همبرگر بود. مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، پس از جمع‌آوری گیاه آویشن شیرازی، عصاره هیدرو الکلی آن تهیه شد. میزان ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فلاونولی کل به روش کلریمتری و خاصیت آنتی‌اکسیدانی به روش رنگ زدایی بتا کاروتن اندازه‌گیری شد. سپس تأثیر غلظت‌های مختلف عصاره (صفر، 5/0 و 5/1 درصد) در دمای یخچالی (1±4 درجه سانتی‌گراد) بر روی رشد استافیلوکوکوس ارئوس در مدت زمان نگهداری معین (روز صفر، 1، 3، 6، 9 و 12) در همبرگر مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج نشان داد که محتوی فنول کل عصاره آویشن شیرازی 06/11±43/283 میلی‌گرم در گرم معادل اسید گالیک و محتوی فلاونوئید و فلاونول کل به ترتیب 50/4±23/131 و 67/5±92 میلی‌گرم در گرم معادل روتین بود. میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی نیز برابر4±71 درصد بود. همچنین عصاره آویشن شیرازی در شرایط یخچالی سبب مهار رشد باکتری استافیلوکوکوس ارئوس در همبرگر شد. استنتاج: نتایج نشان داد که عصاره آویشن شیرازی دارای اثر ضد باکتریایی بوده و می‌تواند به عنوان یک نگهدارنده ضد باکتریایی در همبرگر و سایر فرآورده‌های گوشتی پیشنهاد گردد.