دوره 35، شماره 250 - ( آبان 1404 )                   جلد 35 شماره 250 صفحات 105-96 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mobini M, Mohammad pour R A, Hoseini A, Elyasi F. Comparison of the frequency of metabolic syndrome between patients with fibromyalgia and the control group: a case-control study. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 35 (250) :96-105
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21635-fa.html
مبینی مریم، محمدپور رضا علی، حسینی عارف، الیاسی فروزان. مقایسه فراوانی سندرم متابولیک بین بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا و گروه کنترل: یک مطالعه مورد-شاهدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1404; 35 (250) :96-105

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21635-fa.html


چکیده:   (38 مشاهده)
سابقه و هدف: فیبرومیالژیا یک سندرم شایع است که با درد مزمن، خستگی و بی‌خوابی مشخص می‌شود. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی سندرم متابولیک و اجزای آن در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا، انجام پذیرفت.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر، یک مطالعه مورد - شاهد است که در یک صد بیمار زن مبتلا به فیبرومیالژیا و یک صد کنترل در سال 1401-1400 انجام شد. اطلاعات بیماران شامل اطلاعات دموگرافیک و زمینه ای و اطلاعات مربوط به علایم فیبرومیالژیا شامل پرسشنامه فارسی FIQR، ثبت شد. گروه کنترل از مراجعین درمانگاه های دولتی بودند و بر اساس دامنه سنی که از قبل تعیین شده بود، انتخاب شدند. از آمار توصیفی و آزمون Chi-square و T Test با استفاده از نرمافزار SPSS، نتایج محاسبه گردید و 05/0< P معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین سن بیماران 10/3±45/62و در افراد کنترل 11/7 ±41/51 سال بود (0/011= P). سندرم متابولیک براساس NCEP در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا معادل 44 درصد و در گروه کنترل 24 درصد بود (0/003= P). اندکس توده بدنی در گروه فیبرومیالژیا 5 ± 30/06 و در گروه کنترل 0/4± 27/6 کیلوگرم بر متر مربع بود (0/000= P)، HDL پایین در گروه مورد 64 درصد و در گروه شاهد 33 درصد (0/000= P)، سابقه فامیلی سکته قلبی / مغزی در گروه فیبرومیالژیا 28 درصد و در گروه کنترل 15 درصد (0/025= P) و سابقه هیپوتیروییدی در بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا 21 درصد در برابر 7 درصد در گروه کنترل بود (0/004=P).
استنتاج: فراوانی سندرم متابولیک در بیماران زن مبتلا به فیبرومیالژیا نزدیک به دو برابر بیش‌تر از افراد بدون فیبرومیالژیا بود. علاوه بر سندرم متابولیک، بیماران مبتلا به فیبرومیالژیا سابقه فامیلی سکته قلبی و مغزی را بیش‌تر در خانواده خود داشتند و نیز هیپوتیروئیدی در آن‌ها فراوان تر بود. بنابراین شناسایی و کنترل اجزای سندرم متابولیک در این بیماران ممکن است در بهبود بقا و کیفیت زندگی آن ها کمک کننده باشد.

 
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: روماتولوژی

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb