دوره 22، شماره 1 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 1) 1391 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 165-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

Elmi T, Gholami S, Azadbakht M, Ziaei H. Effect of Chloroformic Extract of Tanacetum parthenium in the treatment of Giardia lamblia infection in Balb/c Mice. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (1) :157-165
علمی طاهر، غلامی شیرزاد، آزاد بخت محمد، ضیائی هاجر. بررسی تأثیر عصاره کلروفرمی گیاه بابونه در درمان عفونت ژیاردیا لامبلیا در موش BALB/c. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (1) :157-165

سابقه و هدف: ژیاردیا لامبلیا از شایع‌ترین انگل‌های روده‌ای درمناطق مختلف ایران است. درمان اصلی این بیماری تجویز داروی مترونیدازول است این دارو اثرات جانبی متعددی دارد و گزارشاتی مبنی بر بروز مقاومت انگل نسبت به داروی فوق وجود دارد. بنابراین با توجه به اهمیت بیماری ژیاردیازیس، مطالعه حاضر جهت بررسی تأثیر عصاره کلروفرمی گیاه بابونه (Tanacetum parthenium) در درمان عفونت ژیاردیا لامبلیا در مرحله کیستی در موش BALB/c انجام شد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه که به روش تجربی انجام شد، عصاره کلرفرمی گیاه بابونه در غلظت‌های 20،50 و 100 میلی‌گرم/ میلی‌لیترتهیه شد. کیست‌های ژیاردیا با استفاده از محلول ساکارز 85/0 مولار از نمونه‌های مثبت تازه جمع‌آوری شد و موش‌های BALB/c در پنج گروه با آن‌ها آلوده شدند. سپس عصاره کلرفرمی گیاه در سه غلظت در موش‌های آلوده یک بار در روز، به مدت سه روز تأثیر داده شد و میزان تأثیر آن تا روز هشتم مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از مطالعه ثبت و با گروه کنترل مقایسه شد. یافته‌ها: نتایج مطالعه حاضر نشان می‌دهد عصاره کلروفرمی گیاه بابونه، در غلظت‌های 50 و 100 میلی‌گرم/ میلی لیتر به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، نه تنها باعث کاهش تعداد کیست‌های زنده از مدفوع موش‌های آلوده می‌شود بلکه موجب کاهش درصد زنده بودن کیست‌ها نیز می‌شود. در این بررسی بیش‌ترین تأثیر عصاره کلرفرمی گیاه بابونه بر کیست‌های ژیاردیا در غلظت 100 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر در موش‌های آلوده مشاهده شد در این غلظت 90 درصد موش‌های آلوده درمان شدند (05/0< p). استنتاج: براساس نتایج حاصل از این تحقیق، عصاره کلروفرمی گیاه بابونه، در غلظت 100 میلی گرم بر میلی‌لیتر، در درمان عفونت ژیاردیا لامبلیا مؤثر می‌باشد. بنابراین در مطالعات تکمیلی آینده در حیوانات آزمایشگاهی می توان با افزایش غلظت گیاه بابونه و تعداد دفعات درمان اثر دارویی این گیاه را در فراکسیون‌های مختلف بررسی نمود.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسي