دوره 27، شماره 156 - ( دی 1396 )                   جلد 27 شماره 156 صفحات 145-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Babakhani B, Janbaz F, Ebrahimzadeh M A. Influence of Different Extraction Methods on Antioxidant and Antibacterial Activities of Nonnea lutea . J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 27 (156) :129-145
باباخانی بابک، جانباز فاطمه، ابراهیم زاده محمد علی. تاثیر روش های مختلف استخراج بر فعالیت آنتی اکسیدانی و فعالیت آنتی باکتریال گیاه Nonnea lutea. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1396; 27 (156) :129-145

سابقه و هدف: از گیاه چشم گربه‌ای تا‌کنون هیچ اثر بیولوژیکی گزارش نشده است. این مطالعه به منظور بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی آن انجام شده است.
مواد و روشها: اندام‌های هوایی به سه روش خیساندن، سوکسله و التراسونیک با متانول عصاره‌گیری شد. فعالیت آنتی اکسیدانی با چهار روش مورد ارزیابی قرار گرفت. محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی آن نیز اندازه‌گیری شد. فعالیت ضد میکروبی بر روی چهار باکتری به روش دیسک دیفیوژن انجام شد.
یافتهها: بیشترین میزان فنل و فلاونوئید تام مربوط به عصاره سوکسله و عصاره اولتراسونیک بود. IC50 بدام اندازی رادیکال DPPH در استخراج به روش سوکسله 3/0 ± 14/99µg/ml  بود که اختلاف معنیداری با دو عصاره دیگر داشت (01/0p<). در تست احیا کنندگی، عصارهها فعالیت مشابهای از خود نشان دادند (05/0p>). عصارهها توانایی کمی در شلاته کردن آهن و به داماندازی رادیکال آزاد نیتریک اکساید از خود نشان دادند و بین آنها اختلاف معنیداری وجود نداشت (05/0<p). عصارهها بیشترین تاثیر را بر باسیلوس سابتیلیس و کمترین اثر را بر استافیلوکوک اورئوس داشتند. موثرترین عصاره بر باسیلوس سابتیلیس سوکسله، موثرترین عصاره بر سودوموناس آئروژینوزا و اشرشیاکلی التراسونیک و موثرترین عصاره بر استافیلوکوکوس اورئوس خیساندن بود.
استنتاج: روش استخراج تاثیر زیادی بر فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای تام فنلی و فلاونوئیدی و فعالیت ضد میکروبی دارد. بیشترین میزان فنل تام ،مربوط به عصاره سوکسله و بیشترین میزان فلاونوئید تام مربوط به عصاره اولتراسونیک بود. عصارهگیری با سوکسله مناسبتر از سایر روشها تعیین شد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی