دوره 28، شماره 169 - ( بهمن 1397 )                   جلد 28 شماره 169 صفحات 150-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zazouli M A, Mohammadyan2 M, Mousavinasab S N, Mohajer Darabi M, Sarem Safari A. Magnetic Flux Emission from Extremely Low Frequency Electromagnetic Fields around High Voltage Power Transmission Lines. J Mazandaran Univ Med Sci 2019; 28 (169) :140-150
ززولی محمدعلی، محمدیان محمود، موسوی نسب سید نورالدین، مهاجر دارابی مصطفی، صارم صفاری عادله. بررسی میزان انتشار شار مغناطیسی از میدان‌های الکترومغناطیس با فرکانس بی نهایت پایین در اطراف خطوط انتقال برق فشار قوی . مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (169) :140-150

سابقه و هدف: روند افزایش قابل توجه استفاده از وسایل الکتریکی، سبب افزایش مواجهه شغلی و عمومی افراد با میدان‌های الکترومغناطیس با فرکانس بی‌نهایت پایین شده است. مواجهه با این میدان‌ها به علت مخاطرات بهداشتی بالقوه از اهمیت قابل توجهی برخوردار میباشد. این مطالعه با هدف بررسی میزان انتشار شار مغناطیسی از میدان‌های الکترومغناطیس با فرکانس بی نهایت پایین در اطراف خطوط انتقال برق ولتاژ بالا در شهرستان نکا و هم چنین عوامل تاثیرگذار بر چگالی شار مغناطیسی انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 50 نقطه در اطراف خطوط انتقال برق فشار قوی انتخاب و در 4 فاصله مختلف از خطوط چگالی شار مغناطیسی اندازه‌گیری شد. رطوبت و دما به منظور بررسی تأثیر آن‌ها بر میزان چگالی شار مغناطیسی اندازه گیری و ثبت شدند. میدان مغناطیسی با فرکانس بی‌نهایت پایین با استفاده از یک دستگاه میدان‌سنج (مدل TES 1394) اندازه‌گیری شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 17 و آمار توصیفی و هم چنین آزمون آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
یافتهها: بالاترین میانگین چگالی شار مغناطیسی (36/1±11/2 میکروتسلا) مربوط به پست انتقال برق 400 کیلوولت بود. میانگین چگالی شار مغناطیسی در ظهر (55/2 میکروتسلا) بیش تر از صبح بود. میانگین چگالی شار مغناطیسی در زیر دکل 75/0±18/1 میکروتسلا و در بین دو دکل 42/1±55/2 میکروتسلا بود. چگالی شار مغناطیسی با افزایش فاصله از سیم‌ها و افزایش رطوبت محیط کاهش یافت.
استنتاج: میانگین چگالی شار مغناطیسی پایینتر از میزان استاندارد تعیین شده توسط کمیسیون بینالمللی حفاظت از پرتوهای غیر یون ساز و مجمع دولتی متخصصان بهداشت صنعتی آمریکا بود. لذا اثرات بهداشتی قابل اغماض هستند.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: بهداشت محیط زیست