چکیده: (10534 مشاهده)
سابقه و هدف: یکی از عوامل تأثیر گذار برکیفیت زندگی وضعیت سلامتی و بیماری است. از جمله بیماریهایی که برکیفیت زندگی تأثیر میگذارد بیماری سل است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سل ریوی در طول درمان انجام شده است.
مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی میباشد. که بر روی 50 نفر بیمار مبتلا به سل ریوی تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهر زاهدان در سه مرحله شروع درمان، پایان مرحله حملهای و پایان مرحله نگهدارنده در سال 1390صورت گرفته است. شرکتکنندگان به روش در دسترس جهت شرکت در مطالعه انتخاب و از پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سل (version2-TBQol) به منظور جمعآوری اطلاعات استفاده گردید. دادههای جمعآوری شده به کمک آزمونهای آماری ضریب همبستگی، تی مستقل و ANOVA مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: اکثریت واحدهای مورد پژوهش (68 درصد) مؤنث و میانگین سنی آنها 50/17 ±60/58 سال بود. یافتهها نشان دادند که از حداکثر نمره 120 میانگین کلی نمره کیفیت زندگی از 6/66 در شروع درمان به4/92در پایان مرحله حملهای و به 5/102 در پایان مرحله نگهدارنده افزایش یافته است. یافتههای پژوهش افزایش معنیداری در میانگین امتیاز کیفیت زندگی در ابعاد جسمی، روانی، عملکردی، محیطی، اعتقادی و معنوی در طول سه مرحله درمان نشان داد، ولی افزایش معنیداری در میانگین امتیاز کیفیت زندگی در بعد سلامت اجتماعی و خانوادگی در طول سه مرحله درمان مشاهده نشد.
استنتاج: درمان سل علاوه بر این که باعث بهبود بیماری و کاهش علایم آن میگردد، کیفیت زندگی بیماران بهویژه در ابعاد ابعاد جسمی، روانی، عملکردی، محیطی، اعتقادی و معنوی را نیز به موازات آن ارتقاء میدهد. بنابراین بر اهمیت درمان کامل سل باید بیش از پیش تأکید گردد.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |