دوره 30، شماره 188 - ( شهریور 1399 )                   جلد 30 شماره 188 صفحات 39-26 | برگشت به فهرست نسخه ها

Majidaee E, Hosseyni Talei S R, Gholamnezhad S, Ebrahimzadeh M A. Comparing the Effect of Different Extraction Methods and the Role of Solvent Polarity on Total Phenolic and Flavonoid Contents and Antioxidant Activities of Ferula persica. J Mazandaran Univ Med Sci 2020; 30 (188) :26-39
مجیدایی الهام، حسینی طالعی سیده راحله، غلام نژاد سپیده، ابراهیم زاده محمد علی. مقایسه اهمیت روش های مختلف استخراج و نقش افزایش قطبیت حلال در محتوای تام فنل و فلاونوئیدی و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه کما Ferula persica. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1399; 30 (188) :26-39

سابقه و هدف: گیاه فرولا پرسیکا(Ferula persica) به‌طور سنتی در درمان دیابت و روماتیسم به‌کار می‌رود. گزارشی از فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاه در دست نیست. این مطالعه به‌منظور بررسی تاثیر روش استخراج و قطبیت حلالیت بر محتوای فنلی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی ریشه و اندام هوایی این گیاه طراحی شده است.
مواد و روشها: این مطالعه به شکل تجربی انجام شد.گیاه به سه روش، عصاره‌گیری شد. همچنین بطور متوالی با 4 حلال با قطبیت‌های متفاوت استخراج شد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی عصاره‌ها با سه روش مورد ارزیابی قرار گرفت. محتوای تام فنولی و فلاونوئیدی نیز اندازه‌گیری شد.
یافتهها: بالاترین راندمان عصاره گیری مربوط به سوکسله بود. در بدام اندازی رادیکال DPPH عصاره سوکسله اندام هوایی (IC50=279.3±9.0 µg/ml) اختلاف معنی‌داری با سایر عصاره‌ها داشت (0001/0< P). عصاره متانولی اندام هوایی در این تست بالاترین اثر را داشت (0012/0< P). در تست قدرت احیاکنندگی، عصاره التراسونیک و سوکسله ریشه بالاترین فعالیت را نسبت به سایر عصاره ها نشان دادند (0044/0< P). عصاره متانولی اندام هوایی بالاترین فعالیت را در این تست داشت. عصاره‌ها فعالیت بالایی در تست بدام اندازی نیتریک اکساید نشان ندادند. IC50 برای عصاره اولتراسونیک اندام هوایی µg/ml 7/159 بود (0001/0< P). IC50 برای عصاره اتیل استات اندام هوایی µg/ml 2/441 بود که از تمامی عصاره‌ها فعالیت بالاتری داشت (0001/0< P).
استنتاج: نتایج به‌وضوح نشان داد که استفاده روش استخراج تاثیر زیادی بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای تام فنلی دارد. اتیل استات و n- بوتانول برای استخراج ترکیبات فنلی مناسب‌تر هستند. ماسیراسیون بعنوان موثرترین روش برای استخراج ترکیبات فنلی برگزیده شد.
متن کامل [PDF 774 kb]   (2022 دریافت)