دوره 33، شماره 221 - ( خرداد 1402 )                   جلد 33 شماره 221 صفحات 76-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hamedi-Shahraki S, Amirkhizi F, Pourheidar S, Pishdadian A. Clinical Value of Non-Invasive Indicators in Predicting Advanced Liver Fibrosis in Children with Autoimmune Hepatitis. J Mazandaran Univ Med Sci 2023; 33 (221) :65-76
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19286-fa.html
حامدی شهرکی سودابه، امیرخیزی فرشاد، پورحیدر سهیل، پیشدادیان عباس. بررسی ارزش بالینی شاخص‌های غیرتهاجمی در پیشگویی فیبروز کبدی پیشرفته در کودکان مبتلا به هپاتیت خودایمن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1402; 33 (221) :65-76

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-19286-fa.html

سابقه و هدف: بیوپسی معیار استاندارد تشخیص فیبروز کبدی است، اما به‌دلیل تهاجمی بودن، خطر عوارض و خطاهای نمونهگیری، به‌طور گسترده برای پایش فیبروز کبد استفاده نمی‌شود. این مطالعه با هدف ارزیابی اهمیت بالینی چندین شاخص غیرتهاجمی در تشخیص بیماری و در پیش‌بینی فیبروز پیشرفته کبد درکودکان مبتلا به هپاتیت خودایمن(AIH) انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی آینده نگر، برای 40 کودک مبتلا به AIH، شمارش کامل خون و آزمایش‌های عملکرد کبد انجام شد و شاخصهای مشتق از آنها محاسبه شد. تمامی بیماران مبتلا به AIH بر اساس بیوپسی کبد به دو گروه فاقد فیبروز/فیبروز خفیف و فیبروز متوسط/شدید (فیبروز پیشرفته) تقسیم شدند.
یافتهها: در بیماران مبتلا به AIH میزان شاخص نسبت آسپارتات آمینوترانسفراز به پلاکت (APRI) و شاخص فیبروز بر اساس چهار فاکتور (FIB-4)، افزایش معنیدار (0/001P<) و میزان شاخص نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR)، کاهش معنیدار (0/041P=) در مقایسه با افراد سالم داشت. در بیماران مبتلا به فیبروز پیشرفته، میزان بیلی روبین مستقیم (DBIL) و APRI به‌طور قابل توجه بیشتر و میزان آلبومین به طور قابل توجه کمتر در مقایسه با گروه فاقد فیبروز/فیبروز خفیف بود. تجزیه و تحلیل سطح زیر منحنی مشخصه عملکرد گیرنده (AUC) نشان داد که FIB-4 و APRI برای تشخیص بیماری AIH در کودکان و DBIL و APRI برای تشخیص فیبروز پیشرفته کبدی در کودکان مبتلا به AIH دارای ارزش بالینی هستند.
استنتاج: APRI می‌تواند به‌عنوان شاخص‌ مرجع برای تشخیص بیماری AIH در کودکان و نیز پایش فیبروز کبدی در کودکان مبتلا به AIH مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: گوارش و کبد