دوره 34، شماره 242 - ( اسفند 1403 )                   جلد 34 شماره 242 صفحات 89-78 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Abedi S, Yaghoubian M, Hossein Nattaj A, Ilali E S. Loneliness and Self-Care Among Elderly Patients Undergoing Hemodialysis at Sari Shahrvand Dialysis Center in 2023. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 34 (242) :78-89
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20970-fa.html
عابدی سمانه، یعقوبیان محبوبه، حسین نتاج ابوالفضل، ایلالی احترام السادات. بررسی وضعیت احساس تنهایی و خودمراقبتی در سالمندان تحت درمان با همودیالیز در مرکز دیالیز شهروند ساری درسال 1402. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (242) :78-89

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-20970-fa.html


چکیده:   (394 مشاهده)
سابقه و هدف: افرادی که در برنامه درمانی همودیالیز مزمن قرار میگیرند، به دلیل سبک زندگی خود، روزانه با مشکلات مختلفی مواجه میشوند که به طور قابل توجهی کیفیت زندگیشان را کاهش میدهد. خـودمراقبتـی در ارتقـا رفتارهـای سـلامتی و تاخیر در رسـیدن بـه مراحـل آخـر بیمـاری تاثیـر دارد. از آنجا که خودمراقبتی امری قابل ارتقا، آموزش و فراگیر است، لذا این مطالعه، با هدف بررسی ارتباط بین احساس تنهایی و خودمراقبتی در سالمندان تحت درمان با همودیالیز انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 138 سالمند تحت درمان با همودیالیز مراجعهکننده به مرکز دیالیز شهروند ساری، از طریق سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه عوامل اجتماعی- دموگرافیک، مقیاس استاندارد خودمراقبتی سالمندان(Aging’s Self-Care Scale) و مقیاس احساس تنهایی راسل(UCLA Loneliness Scale) بود. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام شد و سطح معنیداری نیز 0/05P≤ در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین سنی سالمندان شرکتکننده 6/28±68/67 سال بود و اکثریت شرکت کنندگان (51/4درصد) زن بودند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین نمره مجموع خودمراقبتی با احساس تنهایی (0/14-=r، 0/108=P) و نمره خودمراقبتی جسمی با احساس تنهایی (0/03-=r، 0/694=P) و نمره خودمراقبتی حین بیماری با احساس تنهایی (0/11=r، 0/218=P) ارتباط معنیداری مشاهده نشد، اما نمره خودمراقبتی معنوی با احساس تنهایی (0/33-=r، 0/001=P) و نمره خودمراقبتی اجتماعی با احساس تنهایی (0/20-=r، 0/018=P) ارتباط منفی و معنیداری وجود داشت به طوری که با افزایش نمره احساس تنهایی، نمره خودمراقبتی معنوی و اجتماعی کاهش مییابد.
استنتاج: نتایج این تحقیق بر لزوم توجه به نیازهای عاطفی و اجتماعی سالمندان همودیالیزی در کنار نیازهای جسمانی، برای ارتقای کیفیت زندگی تاکید دارد. ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی و سیاست گذاران باید مداخلات خودمراقبتی، به ویژه در جنبه‌های معنوی و اجتماعی را برای کاهش تنهایی و ارتقای بهزیستی سالمندان همودیالیزی در برنامه‌های مراقبتی بگنجانند.

 
متن کامل [PDF 799 kb]   (184 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: پرستاری

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb