Barani A, Asadollahzadeh Asl A, Eslami C, Hashemi P, Goli H R, Ebrahimzadeh M A. Overcoming Drug Resistance and Removing Water Pollutant Dyes Using Cobalt Nanoparticles Synthesized via the Green Synthesis Method with Mentha pulegium Plant Extract. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 34 (241) :12-28
URL:
http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21211-fa.html
بارانی امین، اسدالله زاده اصل علیرضا، اسلامی سیروس، هاشمی پرستو، گلی حمید رضا، ابراهیم زاده محمد علی. غلبه بر مقاومت دارویی و کمک به حذف آلاینده های آبی با استفاده از نانوذرات کبالت سنتز شده به روش سنتز سبز به وسیله عصاره گیاه کوتکوتو Mentha pulegium. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1403; 34 (241) :12-28
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21211-fa.html
چکیده: (103 مشاهده)
سابقه و هدف: با توجه به اهمیت روزافزون حفاظت از سلامت انسان و حفظ محیط زیست، مسائل مربوط به مقاومت دارویی و آلودگی آب توجه زیادی را به خود جلب کرده است. نانوذرات به عنوان یکی از امیدوارکنندهترین راهحلها ظاهر شدهاند. نانوذرات کبالت به دلیل خواص منحصربهفردشان جالب توجه هستند. این مطالعه با هدف تمرکز سنتز سبز نانوذرات کبالت با استفاده از کوتکوتو و بررسی فعالیتهای ضد میکروبی و فوتوکاتالیستی آنها، انجام پذیرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه آزمایشگاهی، نانوذرات کبالت با استفاده از روش سبز و با عصاره آبی کوتکوتو سنتز شدند. نانوذرات با استفاده از تکنیکهای مختلف آنالیز دستگاهی شامل UV، SEM، EDX، FTIR و XRD شناسایی شدند. اثرات ضد باکتریایی این نانوذرات بر روی سویههای ATCC و سویههای مقاوم به سیپروفلوکساسین بررسی شد. فعالیت فوتوکاتالیستی آنها برای تخریب متیلن بلو در حضور سدیم بورو هیدرید مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: تجزیه و تحلیل XRD نشان داد که نانوذرات سنتز شده آمورف هستند. تصاویر SEM ذرات نامنظم را با قطر متوسط 53/91 نانومتر نشان داد. نتایج FTIR نقش عصاره را به عنوان یک عامل کاهشدهنده، تثبیت کننده و پوششدهنده در طول فرآیند سنتز سبز تایید کرد. نانوذرات کبالت، فعالیت ضد باکتریایی بسیار خوبی از خود نشان دادند. حداکثر اثر ضد باکتریایی نانوذرات روی سویههای ATCC، K. pneumoniae (مقادیر MIC و MBC بهترتیب 0/859 و μg/ml13/75) و استافیلوکوکوس اورئوس (مقادیر MIC و MBC به ترتیب 1/72 و μg/ml27/5) مشاهده شد. در بررسی اثرات بر سویههای مقاوم، بیشترین اثرات مربوط به E. coli (به ترتیب MIC و MBC 589/0و μg/ml87/6) و mirabilis P. (MIC وMBC 0/859و μg/ml1/72) بود. این نانوذرات بهطور موثر متیلن بلو را در حضور سدیم بورو هیدرید در عرض 30 دقیقه، با کینتیک درجه اول با ثابت سرعت 0/0567 بر دقیقه تجزیه کردند.
استنتاج: نتایج نشان داد که گیاه کوتکوتو نقش خود را به درستی در تشکیل نانوذرات به عنوان عامل کاهنده، تثبیت کننده و پوشاننده ایفا کرده است. میتوان از این گیاه در تولید نانوذرات دیگر استفاده کرد. نانوذرات اثرات ضد باکتریایی و تخریب رنگ قابل توجهی از خود نشان دادند. پیشنهاد میشود از این نانوذرات در سایر زمینههای بیولوژیکی استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي-کامل |
موضوع مقاله:
نانوتکنولوژی