دوره 35، شماره 246 - ( تیر 1404 )                   جلد 35 شماره 246 صفحات 71-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Imani Baran A, Alidoost S, Nematollahi A, Firouzamandi M, Ghorbanzadeh B. Identification of Dicrocoelium dendriticum isolated from small ruminants of east Azerbaijan province using ITS2 and Nad1 gene markers. J Mazandaran Univ Med Sci 2025; 35 (246) :60-71
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21251-fa.html
ایمانی باران عباس، علیدوست سالار، نعمت الهی احمد، فیروز امندی معصومه، قربانزاده بهزاد. تعیین هویت دیکروسلیوم دندریتیکوم جدا شده از نشخوارکنندگان کوچک استان آذربایجانشرقی با استفاده از ژن های Nad1 و ITS2. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1404; 35 (246) :60-71

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-21251-fa.html


چکیده:   (106 مشاهده)
سابقه و هدف: دیکروسلیوم دندریتیکوم از مهمترین و شایعترین فلوکهای کبدی علفخوارن اهلی و وحشی است. با این وجود، در ارتباط با خصوصیات ژنومی این ترماتود مهم و دارای اهمیت زئونوتیک اطلاعات کمی وجود دارد. این مطالعه با هدف تعیین تنوع درون گونه‌ای در دیکروسلیوم دندریتیکوم جدا شده از گوسفندها و بزهای استان آذربایجانشرقی، از طریق آنالیز ژن‌های میتوکندریائی Nad1 و ریبوزومی ITS2 انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه، DNA نمونه‌های دیکروسلیوم دندریتیکوم استخراج شدند. سپس قطعاتی از ژن‌های هدف از طریق PCR معمولی تکثیر شدند. نمونه‌های PCR از هر قطعه ژن مربوط به ایزوله‌های گوسفندی (6 نمونه) و بزی (4 نمونه) برای تعیین توالی ارسال شدند. توالی‌های به‌دست آمده با استفاده از نرم‌افزار BioEdit تصحیح شدند و با استفاده از الگوریتم ClustalW در نرم‌افزار MEGA7.0 با همدیگر هم تراز شدند. هم‌چنین توالی‌های مربوط به مطالعه‌ی حاضر با تعدادی از توالی های ثبت شده در NCBI، با روش BLAST مقایسه شدند تا تشابه‌ها و تفاوت‌های موجود بین ایزوله‌های مطالعه‌ی حاضر با سایر ایزوله‌ها مشخص شوند. در نهایت، برای تعیین موقعیت فیلوژنی ایزوله‌های دیکروسلیوم دندریتیکوم، درخت فیلوژنی مربوط به هر ژن با استفاده از نرم‌افزار MEGA7.0 و با روش Neighbor-Joining ترسیم شد.
یافتهها: آنالیز توالی‌ها نشان داد که در بین توالی‌های ITS2 فقط یک نوکلئوتید متفاوت به شکل افزایشی در یک نمونۀ گوسفندی مشاهده شد و براساس همین تفاوت فقط دو نوع هاپلوتایپ در بین ایزوله‌های دیکروسلیوم دندریتیکوم مشاهده شد. آنالیز توالی‌های Nad1 هیچ تفاوت درون گونه‌ای را نشان نداد. در مطالعۀ حاضر مقایسۀ توالی‌های ITS2 و Nad1، به‌جز با چند توالی معدود، شباهت 100 درصدی با سایر توالی‌های انتخاب شده از NCBI نشان دادند. با ترسیم درخت فیلوژنی به وضوح مشخص شد که توالی‌های هر کدام از ژن ها هم با خود و هم با اکثر توالی‌های NCBI در یک شاخه قرار گرفتند.
استنتاج: در این مطالعه با استفاده از ژن Nad1 تفاوت درون گونه‌ای برای دیکروسلیوم دندریتیکوم مشاهده نشد. بنابراین برای اثبات وجود تنوع درون گونه‌ای دیکروسلیوم دندریتیکوم بهتر است از ژن ریبوزومی ITS2 استفاده شود.

 
متن کامل [PDF 715 kb]   (25 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: انگل شناسي

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb