دوره 22، شماره 2 - ( ویژه نامه اسفند (شماره 2) 1391 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 57-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ebrahimi-Mameghani M, Behroozi-Fared-Mogaddam A, Asghari-Jafarabadi M. Assessing the reliability and reproducibility of food frequency questionnaire and identify major dietary patterns in overweight and obese adults in Tabriz, Iran. J Mazandaran Univ Med Sci 2013; 22 (2) :46-57
URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2725-fa.html
ابراهیمی ممقانی مهرانگیز، بهروزی فرد مقدم عذرا، اصغری جعفر آبادی محمد. ارزیابی پایایی و تکرارپذیری پرسش‌نامه بسامد مصرف غذایی و شناسایی الگوهای غذایی غالب در بزرگسالان دارای اضافه وزن و چاق تبریز. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1391; 22 (2) :46-57

URL: http://jmums.mazums.ac.ir/article-1-2725-fa.html


چکیده:   (13702 مشاهده)
سابقه و هدف: مطالعه حاضر به منظور ارزیابی پایایی و تکرارپذیری پرسش‌نامه بسامد مصرف غذایی (Food frequency questionnaire یا FFQ) و شناسایی الگوهای غذایی غالب در بزرگسالان دارای اضافه وزن و چاق [نمایه توده بدنی (Body mass index یا BMI) بیش از 99/24 کیلوگرم بر مجذور متر] تبریز انجام گرفت. مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر شامل دو مطالعه بود؛ 1- مطالعه پایلوت (30 نفر) برای ارزیابی پایایی و تکرارپذیری پرسش‌نامه FFQ و 2- مطالعه مقطعی (422 نفر) برای شناسایی الگوهای غذایی غالب در افراد دارای اضافه وزن (5/22 درصد) و چاق (5/77 درصد). پرسش از شرکت کنندگان توسط دو پرسش‌نامه FFQ 189 موردی با فاصله یک ماه انجام گرفت. پس از تأیید پایایی و تکرارپذیری پرسش‌نامه، دریافت‌های غذایی یک سال گذشته 422 فرد 60-20 ساله ساکن تبریز توسط پرسش‌نامه FFQ جمع‌آوری شد. وزن و قد طبق دستورالعمل استاندارد اندازه‌گیری و نمایه توده بدنی (BMI) محاسبه شد. برای تعیین الگوهای غذایی غالب از روش تحلیل عاملی استفاده گردید. یافته‌ها: ضریب همبستگی بین دو پرسش‌نامه بسامد خوراک غذایی با فاصله یک ماه، از 60/0 (سیر) تا 97/0(سیب‌زمینی) متغیر بود. بر اساس تحلیل عاملی انجام شده، سه الگوی غذایی غالب «سالم، غربی و سنتی» شناسایی گردید. ضریب همبستگی برای این سه الگوی غذایی به ترتیب 90/0، 83/0 و 92/0 محاسبه شد. در کل این الگوهای غذایی 23 درصد از واریانس را توجیه ‌کردند. استنتاج: پرسش‌نامه بسامد خوراک غذایی مورد مطالعه از روایی و پایایی خوبی برای بررسی بار مصرف مواد غذایی برخوردار است و با استفاده از پرسش‌نامه بسامد خوراک غذایی مذکور، سه الگوی غذایی غالب در بزرگسالان دارای اضافه وزن و چاق شناسایی گردید.
متن کامل [PDF 274 kb]   (6061 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: تغذيه

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Mazandaran University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb