دوره 24، شماره 117 - ( مهر 1393 )                   جلد 24 شماره 117 صفحات 246-225 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shobeiri S S, MohammadniaAfrouzi M, Jafari N, Abediankenari S. Regulatory T Cells: Types, Generation and Function. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (117) :225-246
شبیری سعیده سادات، محمدنیا افروزی موسی، جعفری نرگس، عابدیان کناری سعید. سلول‌های T تنظیمی: انواع، تولید و عملکرد. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (117) :225-246

لنفوسیت‌های T به انواع مختلف سلول‌ها از قبیل لنفوسیت‌های Th1 (T helper),Th2, Th3, Th9, T Cytotoxic و سلول‌های T تنظیمی (Regulatory) تقسیم می‌شود که هر یک از این سلول‌ها عملکرد ویژه‌ای در سیستم ایمنی دارند که متمایز از سایر لنفوسیت‌ها می‌باشد. سلول‌های T تنظیمی از سلول‌های موثر در سیستم ایمنی محسوب می‌شوند که نقش مهمی در سرطان‌ها، بیماری‌های خودایمنی و بیماری‌های عفونی دارند. دو زیرگروه اصلی سلول‌های T تنظیمی (T reg) عبارتند از: الف) سلول‌های T reg طبیعی (tT reg یا nT reg) که در طی بلوغ در تیموس ایجاد می‌شوند و فعالیت سرکوبگری آن‌ها برای استقرار و حفظ هومئوستاز ایمنی در حالت ثابت ضروری است. ب) سلول‌های T reg القایی (iT reg) که به دنبال شناسایی آنتی‌ژن خودی در خارج از تیموس از سلول‌های T مبتدی به وجود می‌آیند. عامل نسخه‌برداری Foxp3 نقش کلیدی در تکامل و عملکرد سلول T reg دارد. با این حال، بیان Foxp3 به تنهایی برای ایجاد و حفظ عملکرد و فنوتیپ سلول T reg کافی نیست. در جریان پاسخ ایمنی، سلول‌های T reg به جایگاه‌های التهابی و گره‌های لنفاوی تخلیه‌کننده مهاجرت می‌کنند تا عمل سرکوبگری خود را اعمال نمایند. مکانیسم‌های متعددی برای چگونگی سرکوب سلول‌های اجرایی توسط سلول‌های T reg پیشنهاد شده‌اند. این مکانیسم‌ها شامل تولید سایتوکاین‌های مهاری از قبیل IL-10، TGF-β و IL-35، القاء مرگ سلول‌های اجرایی با مصرف و به اتمام رساندن سایتوکاین‌هایی نظیر IL-2 یا لیز سلول‌ها، ایجاد اختلال در متابولیک موضعی سلول‌های هدف، و در نهایت مهار عملکرد سلول‌های دندریتیک می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: سلول T تنظیمی، Foxp3، سرکوب، TGF-β، IL-2
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی