دوره 24، شماره 118 - ( آبان 1393 )                   جلد 24 شماره 118 صفحات 98-90 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motamedi Joibari M, Khazali H. Effect of Food Restriction and Weight loss on Ghrelin, Ghrelin Receptor, Aromatase and StAR Gene Expression in Female Rat Ovary. J Mazandaran Univ Med Sci 2014; 24 (118) :90-98
معتمدی جویباری معصومه، خزعلی همایون. ثر رژیم غذایی و کاهش وزن بر بیان سیکلیک ژن گرلین، رسپتور گرلین، آروماتاز و StAR در تخمدان موش های صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (118) :90-98

سابقه و هدف: گرلین به طور عمده از معده، در زمان گرسنگی ترشح می‌شود. این نوروپپتید در تخمدان نیز وجود دارد. با این‌که اثر کاهش وزن و محدودیت غذایی بر سیستم تولید مثلی اثبات شده است اما مکانیسم دخیل در این فرایند کاملا مشخص نیست. بنابراین هدف از این آزمایش بررسی اثر بالانس انرژی منفی بر بیان گرلین، رسپتور گرلین و ژن‌های درگیر در استروئیدوژنز تخمدان در فازهای مختلف جنسی می‌باشد. مواد و روش‌ها: 48 عدد موش صحرایی ماده باکره نژاد ویستار (250-300 گرم) به دوگروه تقسیم شدند. در یگ گروه، رت‌ها تحت محدودیت غذایی 50 درصد به مدت 10 روز قرار گرفتند. رت‌های گروه دوم در این مدت دسترسی آزادانه به غذا داشتند. در روز آزمایش، حیوانات هر گروه بر اساس فاز استروس خود توسط تست واژینال اسمیر به چهار گروه (پرواستروس، استروس، دی استروس 1 و دی استروس2) تقسیم شدند. سپس موش‌های صحرایی بیهوش شده و تخمدان آن‌ها خارج شد. میزان بیان گرلین و رسپتور گرلین، آروماتاز و StAR توسط روش real-time PCR اندازه‌گیری شد. یافته‌ها: نتایج حاصل نشان داد که بیان mRNA گرلین و رسپتور گرلین در موش‌های صحرایی که در محدودیت غذایی 50 درصد قرار داشتند به‌طور معنی‌داری از رت‌های نرمال پایین‌تر است در حالی‌که بیان mRNAآروماتاز و StAR در برخی فازها نسبت به موش‌های صحرایی نرمال بالاتر است. استنتاج: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کاهش وزن می‌تواند اثری متفاوت و مستقل بر بیان گرلین تخمدان داشته باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: فيزيولوژي