دوره 24، شماره 120 - ( دی 1393 )                   جلد 24 شماره 120 صفحات 263-253 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asgarirad H, Rezaei M, Sadeghi Ghadi Z. Preparation and Clinical Evaluation of Denture Adhesive Powder. J Mazandaran Univ Med Sci 2015; 24 (120) :253-263
عسگری راد حسین، رضایی مریم، صادقی قادی زینب. تهیه پودر چسب دندان مصنوعی و بررسی کارایی بالینی آن. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1393; 24 (120) :253-263

سابقه و هدف: چسب دندان مصنوعی از دیرباز برای بهبود عملکرد دندان مصنوعی کاربرد داشته است. در طول زمان برای بهبود خصوصیات این فرآورده فرمولاسیون‌های مختلفی تهیه شده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این پژوهش شکل پودری این فرآورده تهیه و مورد ارزیابی‌های آزمایشگاهی و بالینی قرار گرفت. مواد و روش‌ها: در این پژوهش برای طراحی پودر چسب دندان مصنوعی از سه ترکیب سدیم آلژینات، سدیم کربوکسی متیل سلولز (NaCMC) و موسیلاژ دانه اسفرزه، به‌عنوان عوامل اصلی چسباننده، استفاده شد؛ سپس فرمولاسیون‌های مختلف حاوی مقادیر و نسبت‌های متفاوتی از این ترکیبات تهیه شد. قدرت چسبندگی و مدت ماندگاری فرمولاسیون‌های مختلف مورد ارزیابی‌های آزمایشگاهی و در پایان بهترین فرمولاسیون مورد ارزیابی بالینی قرار گرفت. یافته‌ها: نتایج آزمایشگاهی نشان داد فرمولاسیون حاوی سدیم آلژینات و NaCMC با نسبت بیشتر آلژینات (95:5) قدرت چسبندگی و طول مدت ماندگاری بیشتری نسبت به سایر فرمولاسیون‌ها دارد. بررسی‌های بالینی نیز اثربخشی مناسب فرمولاسیون تهیه شده را در اتصال دندان مصنوعی به مخاط و بهبود عملکرد دندان مصنوعی در هنگام غذاخوردن و صحبت کردن نشان داد. تفاوت معنی‌داری بین این فرمولاسیون و protefix (کنترل مثبت) مشاهده نشد، اما بو و طعم فرآورده تهیه شده بهتر از کنترل مثبت بود. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهند، فرمولاسیون حاوی سدیم آلژینات و NaCMC با نسبت بیشتر آلژینات (95:5) یک فرآورده مناسب به عنوان چسب دندان مصنوعی است.
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: داروسازی