دوره 28، شماره 160 - ( اردیبهشت 1397 )                   جلد 28 شماره 160 صفحات 145-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beheshti Z, Rezaei R, Alipour A, Kosarian M, saatsaz S. Prevalence of Transient and Permanent Congenital Hypothyroidism in Mazandaran Province. J Mazandaran Univ Med Sci 2018; 28 (160) :133-145
بهشتی زهرا، رضایی رزیتا، علی پور عباس، کوثریان مهنوش، ساعت ساز سوسن. شیوع هیپوتیروئیدی مادرزادی گذرا و دائمی در استان مازندران. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1397; 28 (160) :133-145

سابقه و هدف: هیپوتیروئیدی از علل شایع و قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی می‌باشد. نظر به این امر مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع هیپوتیروئیدی دائمی و گذرا در استان مازندران انجام گردیده است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی گذشته نگر بوده که بر اساس پرونده‌های پزشکی کودکان با تشخیص اولیه هیپوتیروئیدی مادرزادی بین سال های 85 تا 94 انجام پذیرفت.
یافتهها: تا فروردین 91، حدود 176250 نوزاد غربالگری شدهاند که تشخیص قطعی نوع هیپوتیروئیدی مادرزادی برای 389 کودک داده شده است ( با شیوع 1 به هر 453 تولد) که از این تعداد 169 نفر از نوع هیپوتیروئیدی مادرزادی دائمی (با شیوع 1 به هر 1043 تولد) و 220 نفر از نوع گذرا (با شیوع 1 به هر 801 تولد) بودهاند. از مجموع 269088 غربالگری شده تا فروردین سال 94، 548 مورد هیپوتیروئیدیسم مادرزادی اولیه شناسایی گردیدند (1 به ازای 491 تولد). از آنجاییکه تشخیص قطعی ظرف 3 سال میسر میگردد نوع کم کاری هنوز برای این نوزادان مشخص نیست. نسبت دختر به پسر در نوزادان هیپوتیروئیدی مادرزادی دائمی بیشتر از گروه گذرا بوده است(08/0= p).
استنتاج: نتایج مطالعه ما نشان داد که شیوع هیپوتیروئیدی دائمی و گذرا در مازندران بسیار بالاست. البته شیوع هیپوتیروئیدی مادرزادی گذرا بسیار بیش‌تر از هیپوتیروئیدی مادرزادی دائمی می‌باشد و این می‌طلبد که فاکتورهای مؤثر بر ایجاد هیپوتیروئیدی مادرزادی گذرا و شیوع بیش‌تر آن در نوزادان پسر در تحقیقات آتی به‌طور ویژه مورد بررسی قرار گیرد تا دلایل این شیوع بالا در بیش‌تر مناطق ایران از جمله استان مازندران مشخص گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي-کامل | موضوع مقاله: کودکان