دوره 26، شماره 136 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 26 شماره 136 صفحات 145-135 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousofpour M, Kashi Z, Ahmadi Sani N, Taghavi-Shirazi M, Hashem-Dabaghian F. Attitude and practice of diabetic patients towards Complementary/alternative medicine and related factors, Sari, 2014-2015. J Mazandaran Univ Med Sci 2016; 26 (136) :135-145
یوسف پور محمد، کاشی زهرا، احمدی ثانی نجیبه، تقوی شیرازی مریم، هاشم دباغیان فتانه. عملکرد و نگرش مبتلایان به دیابت شهر ساری در مورد روش‌های طب مکمل/جایگزین و عوامل مرتبط با آن در سال 94-93. مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران. 1395; 26 (136) :135-145

سابقه و هدف: هدف این مطالعه بررسی میزان استفاده از روش‌های مکمل/ جایگزین در بیماران مبتلا به دیابت مراجعه‌کننده به درمانگاه‌های دیابت شهر ساری و عوامل موثر و بررسی نگرش و رضایتمندی آن‌ها از این روش‌ها بود.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه مقطعی، میزان به‌کارگیری روش‌های طب مکمل/ جایگزین، روش آشنایی بیماران با این روش‌ها، نگرش و رضایتمندی آن‌ها از این روش‌ها در 270 بیمار مبتلا به دیابت توسط پرسشنامه‌ای مورد بررسی قرار گرفت. هم‌چنین عوامل موثر با استفاده از آزمون‌های تی‌تست وکای مربع و رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

یافته‌ها: 99 نفر (6/36 درصد) از شرکت‌کنندگان، در یک سال قبل از مطالعه حداقل از یکی از روش‌های طب مکمل/ جایگزین استفاده کرده بودندکه به ترتیب فراوانی گیاهان دارویی (85 نفر)، حجامت (14 نفر)، طب سوزنی (11 نفر)، فصد (5 نفر) و ماساژ (1 نفر) بود. فراوان‌ترین گیاهان استفاده شده گزنه، شنبلیله، زرشک، دارچین و چای سبز بودند. بیش از
51 درصد از افراد، از اثرات این روش‌ها ابراز رضایت و بیش از 67 درصد تمایل به استفاده مجدد داشتند. نگرش مثبت نسبت به این روش‌ها در 47 نفر (4/17 درصد) از افراد شرکت‌کننده وجود داشت. ارتباط معنادار آماری میان استفاده از روش‌های مذکور با تأهل (02/0=p)، مدت ابتلا به دیابت (01/0=p) و مدت درمان (02/0=p) مشاهده شد.

استنتاج: نتایج این مطالعه نشان دهنده شیوع بالای استفاده از روش‌های غیر رایج در بیماران دیابتی و ارتباط آن با مدت ابتلا و درمان دیابت بود. لذا مطالعات بیش‌تری جهت ارزیابی میزان اثر، عوارض و تداخلات این روش‌ها با درمان‌های رایج توصیه می شود.

واژه‌های کلیدی: دیابت، طب مکمل، طب جایگزین، فراوانی
نوع مطالعه: پژوهشي-کامل |