سابقه و هدف: خواب برای حفظ سلامت جسمی لازم است. تقریباً هر بیماری جسمی که ناشی از اختلالات متابولیک باشد، به خصوص چاقی میتواند کمیت و کیفیت خواب را تحت تأثیر قرار دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط کمیت و کیفیت خواب با بیماری چاقی است.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی تحلیلی با استفاده از دادههای یاس، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و تعیین چاقی با اندازهگیری نمایه توده بدنی در شهرستان یزد در سال 1394-1393 انجام شده است. جامعهی آماری مطالعه، افراد 20 تا 70 سال با حجم نمونه 3559 نفر است. دادهها با استفاده از نرمافزار آماری 18 SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در این بررسی، 5/49 درصد افراد، مرد بودند. 3/17 درصد مردان و 9/33 درصد زنان چاقی داشتند که کمترین میزان چاقی در افراد 20-29 سال، 12 درصد و بیشترین در افراد 60 تا 69 سال، 4/30 درصد بود. نتایج نشان داد نسبت شانس افراد با خواب کمتر از شش ساعت، حدود 2 برابر و افراد با خواب بیش از ده ساعت حدود 5/2 برابر به چاقی مبتلا شدند و افرادی که سه یا بیشتر از سه بار ناخواسته از خواب بیدار شدند، 47 درصد، سه یا بیشتر از سه کابوس دیدند، 33 درصد، سه یا بیشتر از سه قرص خوابآور مصرف کردند، 51 درصد و نیز افرادی که تأخیر در به خواب رفتن بیش از 60 دقیقه داشتند، 17 درصد بیشتر شانس وقوع ابتلا به چاقی را داشتند.
استنتاج:.با توجه به اهمیت داشتن خواب کافی، لازم است به ارتقا بهداشت خواب هم در پیشگیری چاقی و هم در افراد مبتلا به چاقی توجه بیشتری شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |