سابقه و هدف: حذف آلایندههای نوظهور از آب و فاضلاب یکی از نگرانیهای مهم محیط زیست است. در این مطالعه از روش تاگوچی به عنوان یکی از روشهای مطرح طراحی آزمایش به منظور بررسی میزان حذف آتنولول از محلولهای آبی توسط نانولولههای کربنی چند دیواره استفاده گردید.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، برای تعیین عوامل تأثیرگذار در جذب آتنولول از سیستم ناپیوسته و تحت شرایط محیطی مختلف از جمله تغییرات pH، زمان تماس، مقدار دوز نانولوله کربنی چنددیواره و غلظت اولیه آتنولول در محلول و اثرگذاری آن بر راندمان حذف آتنولول بر اساس طرح تاگوچی در چهار سطح با طرح ماتریکس 16L_ استفاده شده است. خصوصیات جاذب توسط دستگاه اسپکتروفوتومتری تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR)، تصویربرداری میکروسکوپ الکترونی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) مشخصهیابی شدند و در نهایت مدلهای ایزوترمی جذب بررسی گردید و آنالیز و تفسیر دادهها با استفاده از نرمافزار Design Expert 6 انجام شد.
یافتهها: نتایج به دست آمده از مطالعه نشان داد که مقادیر بهینه pH، زمان تماس، دوز جاذب و غلظت اولیه آتنولول برای جذب موثر آن بر روی نانولولههای کربنی چنددیواره به ترتیب برابر 7، 20 دقیقه، 5/0 گرم بر لیتر و 10 میلیگرم بر لیتر شد. در این شرایط راندمان حذف، 8/94 درصد به دست آمد. ظرفیت جذب نیز در شرایط بهینه برابر 76/16 میلیگرم بر گرم گردید. همچنین دادههای به دست آمده با مدلهای جذب مانند مدلهای لانگمویر، فروندلیچ و دوبینین رادشکویچ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که دادهها با مدل فروندلیچ برازش بهتری را نشان داد (93/0R2=).
استنتاج: این مطالعه نشان داد که نانولولههای کربنی چنددیواره به عنوان یک جاذب موثر از پتانسیل بالایی برای حذف آتنولول از آب و فاضلاب برخوردار میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |